Yummy CheeseTart
Yummy Cheesetart
Sumber pastri : resepi2011
Sumber filling : Achir Yaya (forumers FNR)
Sugar Dough (asas buat tart):
Sumber pastri : resepi2011
Sumber filling : Achir Yaya (forumers FNR)
Sugar Dough (asas buat tart):
125g butter
½ cawan gula
300g tepung gandum
1 biji telur (apa2 gred tapi biasa guna gred B)
Cara-cara :
Cara-cara :
1. Pukul telur dengan gula sampai kembang.
2. Masukkan telur dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan gaul dengan senduk saja.
Basic Cheese Filling
Bahan-bahan(utk 25 tart) :
125gm cream cheese
75gm plain yogurt sejuk
130gm susu pekat
30gm cawan tepung jagung
2 table spoon jus sunkist (optional)
Cara-cara :
1.Campur cheese + yogurt + susu pekat dalam mixer. Mix until fluppy.
2.Masukkan tepung jagung and sunkist. Adjust kepekatan adunan.
3.Tutup adunan dgn kain muslin. Biarkan pada room temperature for 1 hour.
4.Pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes.
5.Sejukkan pada suhu bilik and then baru simpan dalam fridge 6 jam.
*******************************************************************************
Resepi asal (filling) :
BASIC CHEESE FILLING
SUMBER : Achik yaya
(utk 40-50 tart shell) - buat 1/4 bahagian sahaja untuk 1 adunan sweet pastry...
a.500gm cream cheese (1/4 adunan maknanya 125gm cheese)
b.300gm plain yogurt sejuk
c.susu pekat (sila adjust rasa ikut sedap)
d.1/2 cawan tepung jagung
e. 2 table spoon jus sunkist (optional)
Cara-cara :
1.campur bahan a/b/c dalam mixer. mix until fluppy.
2. campurkan tepung jagung and sunkist. adjust kepekatan
adunan. boleh guna tepung jagung up to 3/4 cup.
boleh omit sunkist sbb yogurt tu dah masam.
3. tutup adunan dgn kain muslin. biarkan pada room temperature for 1 hour.
4. pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes. sejuk kan at room temp and then baru simpan dalam fridge 6 hrs.
p/s : ni resepi yg achik dah alter so many times. pada yg mintak awal2 dulu. resepi sama aje. boleh add krimer 1/2 cup kalau suka. kalau nak buat utk makan sendiri, pls use philli cream cheese and nestle plain yogurt (tutup biru).
Bahan-bahan(utk 25 tart) :
125gm cream cheese
75gm plain yogurt sejuk
130gm susu pekat
30gm cawan tepung jagung
2 table spoon jus sunkist (optional)
Cara-cara :
1.Campur cheese + yogurt + susu pekat dalam mixer. Mix until fluppy.
2.Masukkan tepung jagung and sunkist. Adjust kepekatan adunan.
3.Tutup adunan dgn kain muslin. Biarkan pada room temperature for 1 hour.
4.Pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes.
5.Sejukkan pada suhu bilik and then baru simpan dalam fridge 6 jam.
*******************************************************************************
Resepi asal (filling) :
BASIC CHEESE FILLING
SUMBER : Achik yaya
(utk 40-50 tart shell) - buat 1/4 bahagian sahaja untuk 1 adunan sweet pastry...
a.500gm cream cheese (1/4 adunan maknanya 125gm cheese)
b.300gm plain yogurt sejuk
c.susu pekat (sila adjust rasa ikut sedap)
d.1/2 cawan tepung jagung
e. 2 table spoon jus sunkist (optional)
Cara-cara :
1.campur bahan a/b/c dalam mixer. mix until fluppy.
2. campurkan tepung jagung and sunkist. adjust kepekatan
adunan. boleh guna tepung jagung up to 3/4 cup.
boleh omit sunkist sbb yogurt tu dah masam.
3. tutup adunan dgn kain muslin. biarkan pada room temperature for 1 hour.
4. pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes. sejuk kan at room temp and then baru simpan dalam fridge 6 hrs.
p/s : ni resepi yg achik dah alter so many times. pada yg mintak awal2 dulu. resepi sama aje. boleh add krimer 1/2 cup kalau suka. kalau nak buat utk makan sendiri, pls use philli cream cheese and nestle plain yogurt (tutup biru).