Pages

Sunday, 9 June 2013

Cheese Tart update version

alhamdulillah ni latest update utk cheesetart, semalam buat tergerak hati nak try resepi pastry baru....n pastri ni lagi sedap compare to before...dan utk cheese pun, dah dapat sukatan yg ok...

Yummy CheeseTart

Yummy Cheesetart 
Sumber pastri :
 resepi2011
Sumber filling : Achir Yaya (forumers FNR)

Sugar Dough (asas buat tart):
125g butter
 ½ cawan gula
300g tepung gandum
1 biji telur (apa2 gred tapi biasa guna gred B)

Cara-cara :
1. Pukul telur dengan gula sampai kembang.
2. Masukkan telur dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan gaul dengan senduk saja.

Basic Cheese Filling

Bahan-bahan(utk 25 tart) :
125gm cream cheese
75gm plain yogurt sejuk
130gm susu pekat
30gm cawan tepung jagung
2 table spoon jus sunkist (optional)

Cara-cara :
1.Campur cheese + yogurt + susu pekat dalam mixer. Mix until fluppy.
2.Masukkan tepung jagung and sunkist. Adjust kepekatan adunan.
3.Tutup adunan dgn kain muslin. Biarkan pada room temperature for 1 hour.
4.Pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes.
5.Sejukkan pada suhu bilik and then baru simpan dalam fridge 6 jam.

*******************************************************************************

Resepi asal (filling) :
BASIC CHEESE FILLING

SUMBER : Achik yaya
(utk 40-50 tart shell) - buat 1/4 bahagian sahaja untuk 1 adunan sweet pastry...

a.500gm cream cheese (1/4 adunan maknanya 125gm cheese)
b.300gm plain yogurt sejuk
c.susu pekat (sila adjust rasa ikut sedap)
d.1/2 cawan tepung jagung
e. 2 table spoon jus sunkist (optional)

Cara-cara :
1.campur bahan a/b/c dalam mixer. mix until fluppy.
2. campurkan tepung jagung and sunkist. adjust kepekatan
adunan. boleh guna tepung jagung up to 3/4 cup.
boleh omit sunkist sbb yogurt tu dah masam.
3. tutup adunan dgn kain muslin. biarkan pada room temperature for 1 hour.
4. pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes. sejuk kan at room temp and then baru simpan dalam fridge 6 hrs.

p/s : ni resepi yg achik dah alter so many times. pada yg mintak awal2 dulu. resepi sama aje. boleh add krimer 1/2 cup kalau suka. kalau nak buat utk makan sendiri, pls use philli cream cheese and nestle plain yogurt (tutup biru).