Pages

Wednesday, 27 June 2012

Kuih Taik Minyak


Kuih Taik Minyak / Kole Kacang
Sumber : Che'iza

Bahan-bahan ( 7-8 orang )

1 cwn santan pekat **
1 cawan gula merah *
2 sb gula pasir *
1 cwn air *
beberapa helai daun pandan disimpul *
2 cwn santan
1 cwn tepung kacang hijau
secubit garam

Cara-cara :
1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
2.Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
3.Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
4.Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
5.Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...

Agar-agar Lumut


Agar-Agar Lumut
Sumber : Nizadin

Bahan-bahan :
10 gram agar-agar
1/2 cawan gula merah
1/4 cawan gula putih
1150ml air
100ml santan
1 biji telor pukul dgn santan
secubit garam
1 helai daun pandan

Cara-cara:

1. Masak air dgn gula dan daun pandan, bila dah larut masukkan agar-agar dan kacau hingga larut.
2. Kecilkan api, kemudian tuang campuran santan dan telor, garam kacau terus hingga mendidih.tuang dalanm acuan yang anda sula dasn sejukkan.

Kerutuk Daging


Kerutuk Daging
Sumber : Makyong

Bahan-bahan ( 5 orang )
500g daging
4 sudu besar rempah kerutuk
2 sudu cili giling - umyrah guna cili kisar
1/2 biji bawang besar -
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1/2 keping gula melaka/manisan - gula merah
2 sudu besar kerisik

[bahan tumis]
1/2 bawang besar - guna 2 biji
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih -3 ulas
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak - agak2 je

Cara-cara :
1.Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan. (next time umyrah akan rebuskan dulu supaya daging lembut).
2.Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
3.Panaskan minyak
4.Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
5.Kemudian masukkan campuran rempah tadi. Masak sehingga pecah minyak
6.Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
7.Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
8.Siap untuk dihidang.

Sunday, 24 June 2012

Puding Kasih Bertaut


Puding Kasih Bertaut
Sumber : OvenKecil

Bahan-bahan A :
1/2 paket @ 3 tsp serbuk agar-agar (dari sepeket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula - kurangkan skit
1 biji telur
Pewarna

Cara-cara :
1.Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut.  Kecilkan api.
2.Pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu.  Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware!! atas api perlahan tau!)  Setelah mendidih, tutup api.
3.Bahagi larutan agar-agar kepada beberapa bahagian dan warnakan, tuang dalam acuan pelbagai bentuk / potong kecil. Biarkan ia mengeras. Kalau nak puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
4.Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan kesemua potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.

Bahan-bahan B :
1 paket serbuk agar-agar 10 gm
1 liter air
1/2 cawan gula pasir
900gm gula merah
2 helai daun pandan (disimpulkan)

Cara-cara :
Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.

Cara menyediakan puding :
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam peti ais.

Tart Nenas 2

Tart Nenas
Sumber : Secubit Garam


250gm butter
2 1/2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi (k.nor guna windmill geeblend)
1 bj kuning telur
10gm tepung kastard                                 }
50gm tepung jagung                                  } ayak
470gm tepung gandum ~ utk tart gulung     }
**kalau terlembut, tambah sedikit tepung untuk buat tart bunga.

* kalau nak buat tart bunga kena tambahkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai dan tidak terlalu lembik.. jgn terlalu banyak ya nanti keras lak

jem nenas secukupnya

Hiasan:
1biji kuning telur
1 titik pewarna kuning
1 sudu air

Bancuh ketiga2 bahan ni hingga sebati.

Cara-cara :
1.Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
2.Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
3.Pukul lagi hingga sebati.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
5.Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
6.Bentukkan dan sapukan kuning telur.
7.Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.

Daging Lada Hitam Bercili

Sedapnyaaa..Saya dah edit ikut citarasa...

Daging Lada Hitam Bercili :
Sumber : Potret Kasih

Bahan :

200 g daging lembu
2 labu bawang besar ( potong bulat)
5 biji cili padi ( hiris atau sebiji )
2 ulas bawang putih ( dihiris)
1/2 inci halia ( dihiris)
1 sudu makan lada hitam ( ditumbuk)
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
sedikit daun sup
sedikit gula
sedikit minyak masak

Cara Penyediaan

1. Masak daging hingga kering air dalam kuali. Jika daging keras sila tambah air dan masak semula hingga empuk.
2. Jika daging sudah empuk masukkan minyak (agak-agak jer) dan goreng seketika.
3. Masukkan bahan2 hiris ke dalam daging tadi.
4. Masukkan lada hitam tumbuk dan sos tiram serta kicap manis.
5. Tambahkan sedikit air kemudian masukkan daun ketumbar.
6. Sesuaikan rasa dan angkat!.

Kuih Qasidah


Kuih Qasidah ni, adalah kuih tradisi orang Kedah. Sedap, rasa berlemak walaupun tak guna santan. Resepi asal dari Periuk Tanah, tapi saya dah doublekan dan ubah sikit-sikit :

Bahan-bahan  (loyang saiz 8 inci) :

2 cawan tepung gandum
6 cawan air
11 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam (sedikit je)
2 sudu teh air kapur- cair

Bahan untuk ditabur:
6 ulas bawang merah ros, dihiris nipis - agak2 jer
Cara membuatnya:

1. Satukan air + tepung. Tapiskan ke dalam periuk.

2. Masukkan bahan2 lain kecuali bawang ke dalam periuk. Gunakan api perlahan.

2. Kacau sentiasa adunan di atas api sehingga adunan pekat dan berkilat.

3. Tuangkan ke dalam acuan atau loyang. Sejukkan 30 minit.

4. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali. Goreng bawang hingga keperangan. Tuang bawang dan minyaknya sekali ke atas kuih yang telah disejukkan tadi. Masukkan ke dalam peti ais sebelum dipotong untuk dihidang.

p/s : sedapp...orang tua-tua suka :)