Pages

Sunday, 17 November 2013

SNOW CHEESE KEK

Bahan-bahannya:

6 bj telur (di buang 2 putihnya)
100 gm gula halus
100 gm tepung
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk
1 sd teah baking powder
2 sudu mkn ovallet
75 gm mentega di cairkan


Untuk krim:

1 kotak cheese philadelphia
1 cwn susu pekat (satukan kedua-dua bahan dan pukul sehingga sebati dan tidak berketul2)

Topping:

1/2 kotak craft cheddar cheese di parut

Cara-caranya:

putar gula dan ovallet sehingga sebati
masukkan telur, putar sehingga berkrim
masukkan tepung gandum, tepung jagung n 1 sd teh baking powder
masukkan air, dan mentega
putar sehingga sebati.
Dibakar dengan suhu 150 drjh celcius sehingga msk... jgn lupa tuk sapukan loyang dgn mentega dan juga di taur dengan tepung.
Setelah msk potong di tengah2 kek sehingga menjadi 2 bahagian. Kalau xmahir bab potong2 ni boleh la di bakar dlm 2 acuan yg berbeza...
Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan bahagian kedua di atasnya.
Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi keseluruhan kek.
Akhir sekali, taburkan cheese yang telah di parut tadi di keseluruhan kek sehingga menjadi toppingnya.
Masukkan ke dalam peti ais, dan di sejukkan dalam 2 jam.
Sedia untuk di makan.
 — with Rohaida Bidin.