Black Russian White Cake
Kek (guna resepi Death by Chocolate Cake) :
Sumber : mrsdayat
Bahan-bahan ( loyang 9" ) :
2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak(sy gune butter cair)
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila
Cara-cara :
1. Tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
4. Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik, last skali masukkan air panas..kacau sebati.
5. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree.
**Boleh juga kukus slame lebih kurang 1 jam.
Bahan Ganache dan Cheese :
Sumber : atiqah FNR
Ganache:
600g coklat masakan (guna beryls dark chocolate)
500g whipping cream (me guna fresh cream..up sama balance dgn coklat 600gm)
2sb glden syrup
Cara:
1.Panaskan whipping cream, masukkan coklat masakan dan golden syrup.
2.Kacau rata, tp jgn biarkan berbuih atau terdapat gelembung udara.
**untuk bagi coklat ni keras, sediakan awal sehari. Biarkan di luar, dan simpan didalam bekas. Biarkan ianya keras sendiri.
Filling cream cheese:
250 gm cream cheese
125 gm butter
60gm gula ising2sk nescafe (dibancuh dgn 3 sudu besar air panas)
500gm non diary whipping cream (pukul sehingga soft peak, di dalam bekas lain)
Cara:
1. Puku cream cheese, butter dan gula ising sehingga kembang.
2. Masukkan whipping cream yg telah dipukul, dan nescafe,kacau sehingga sebati.
Wednesday, 14 March 2012
Toffee Caramel Cheese Cake
Toffee Caramel Cheese Cake
Sumber :Faizwan
Bahan base:
150 gm biskut marie
130 gm butter cair
Cara:
1- Campur semua bahan, tekan pada dasar loyang yang dialas dengan kertas minyak kemudian sejukkan.
**saya hanya gunakan potongan sponge kek sebagai base
Bahan Tofee:
40 gm almond nib
60 gm gula kastor
Cara:
1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.
2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.
Bahan Cheese :
200 gm cream cheese
20 gm gula kastor
8 gm gelatin
60 gm air
200 gm whipped cream (whisk dahulu)
Cara:
1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.
2-Dalam bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata.
3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.
4- Sejukkan dalam peti ais.
Topping Karamel:
1/2 cawan brown sugar
1 cawan anchor whipping
1 tsp butter
Cara:
1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik.
Hiasan:
100 gm walnut (imported) di tos dan cincang.
Cara:
1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan.
Sumber :Faizwan
Bahan base:
150 gm biskut marie
130 gm butter cair
Cara:
1- Campur semua bahan, tekan pada dasar loyang yang dialas dengan kertas minyak kemudian sejukkan.
**saya hanya gunakan potongan sponge kek sebagai base
Bahan Tofee:
40 gm almond nib
60 gm gula kastor
Cara:
1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.
2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.
Bahan Cheese :
200 gm cream cheese
20 gm gula kastor
8 gm gelatin
60 gm air
200 gm whipped cream (whisk dahulu)
Cara:
1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.
2-Dalam bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata.
3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.
4- Sejukkan dalam peti ais.
Topping Karamel:
1/2 cawan brown sugar
1 cawan anchor whipping
1 tsp butter
Cara:
1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik.
Hiasan:
100 gm walnut (imported) di tos dan cincang.
Cara:
1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan.
Fruit Tart
Fruit Tart
Sumber : Mat Gebu
Bahan Pastri :
113 g mentega
75 g gula halus
1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
Bahan Kastad :
300 ml susu segar
3 biji kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum*
20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
Bahan Lain :
Coklat cair secukupnya
Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka)
Cara-cara :
Pastri :
1. Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula.
2. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur.
3.Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut.
5.Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
Kastad :
1. Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api.
2. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak.
3. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim.
4. Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang.
5. Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin.
6. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.
7. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan.
8. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
9. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning keemasan.
10. Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan diatas redai.
11. Sapukan dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.
12. Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.
13. Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat.
Sumber : Mat Gebu
Bahan Pastri :
113 g mentega
75 g gula halus
1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
Bahan Kastad :
300 ml susu segar
3 biji kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum*
20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
Bahan Lain :
Coklat cair secukupnya
Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka)
Cara-cara :
Pastri :
1. Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula.
2. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur.
3.Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut.
5.Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
Kastad :
1. Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api.
2. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak.
3. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim.
4. Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang.
5. Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin.
6. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.
7. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan.
8. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
9. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning keemasan.
10. Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan diatas redai.
11. Sapukan dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.
12. Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.
13. Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat.
Blueberry Crumble Cupcakes
BLUEBERRY / STAWBERRY CRUMBLE CUPCAKE.
Sumber : Chef Anuar
Dari : Jue Nida
Bahan Kek (asas~kek mentega) :
250 gm mentega @ majerin ( umyrah guna farmcow + planta)
200 gm gula kastor
250 gm tepung gandum
4 bji terur gred B
1 sudu teh /baking powder
1 sudu teh perasa vanila
1 sudu teh pes lemon (umyrah guna sunquick)
1/4 cwn susu segar (umyrah guna 1 sb susu tepung + air)
Cara-cara :
1. Putar majerin, gula kastor, perisa vanila, dan pes lemon hgga kembang.
2. masukkn telur sikit2. mixer lg..
3. msukkan tepung yg dh di ayak ngan baking powder.mixer lg dgn kelajuan
rendah.
4. Akhir sekali tuang susu segar.mixer jg skejap.
5. ADunan yg dh siap ,dpaipping masuk ke dlm peparcup.isi 3/4 cupcake je ye..
6. Bubuh bluberry ..(x perlu bubuh byk sgt..t jd terlalu manis x sedap gek)
7. akhir sekali tabur topping crumble yg kita buat td..(klau nk tgok cr bubuh ..tgok kt pic2 sblm nie)
8. bakar dgn suhu 180 selama 15-20minit .
9.apabila dh siap bakar n dh sejuk ayak snow powder atas cupcake..siap...selamat mencuba..
Bahan Crumble Topping :
100 gm tpg gandum
50 gm gula kastor
50 gm mentega cair
1/2 camca teh vanila
1/2 camca leh lemon (umyrah guna sunquick gak)
Cara-cara :
1. Campur semua bhn dan gaul dgn tangan hingga tepung tu jadi berketul2 halus . Taburkan atas cupcake.
* jem bluberry -(guna blueberry & stawberry filling...filling lg sedap dari jem)
* snow powder (x bubuh sebab tak dak)
p/s : buat separuh resepi ni, dpt 10 cupcake size 2...banyak gak tu..
Sumber : Chef Anuar
Dari : Jue Nida
Bahan Kek (asas~kek mentega) :
250 gm mentega @ majerin ( umyrah guna farmcow + planta)
200 gm gula kastor
250 gm tepung gandum
4 bji terur gred B
1 sudu teh /baking powder
1 sudu teh perasa vanila
1 sudu teh pes lemon (umyrah guna sunquick)
1/4 cwn susu segar (umyrah guna 1 sb susu tepung + air)
Cara-cara :
1. Putar majerin, gula kastor, perisa vanila, dan pes lemon hgga kembang.
2. masukkn telur sikit2. mixer lg..
3. msukkan tepung yg dh di ayak ngan baking powder.mixer lg dgn kelajuan
rendah.
4. Akhir sekali tuang susu segar.mixer jg skejap.
5. ADunan yg dh siap ,dpaipping masuk ke dlm peparcup.isi 3/4 cupcake je ye..
6. Bubuh bluberry ..(x perlu bubuh byk sgt..t jd terlalu manis x sedap gek)
7. akhir sekali tabur topping crumble yg kita buat td..(klau nk tgok cr bubuh ..tgok kt pic2 sblm nie)
8. bakar dgn suhu 180 selama 15-20minit .
9.apabila dh siap bakar n dh sejuk ayak snow powder atas cupcake..siap...selamat mencuba..
Bahan Crumble Topping :
100 gm tpg gandum
50 gm gula kastor
50 gm mentega cair
1/2 camca teh vanila
1/2 camca leh lemon (umyrah guna sunquick gak)
Cara-cara :
1. Campur semua bhn dan gaul dgn tangan hingga tepung tu jadi berketul2 halus . Taburkan atas cupcake.
* jem bluberry -(guna blueberry & stawberry filling...filling lg sedap dari jem)
* snow powder (x bubuh sebab tak dak)
p/s : buat separuh resepi ni, dpt 10 cupcake size 2...banyak gak tu..
Yummy CheeseTart
Yummy Cheesetart
Sumber pastri : haz_amon
Sumber filling : Achir Yaya (forumers FNR)
Bahan untuk Sweet Pastry (25 biji) :-
125 gm mentega / margerin
60 gm gula aising / gula halus
1 biji telur (gred B saiz sederhana besar)
240 gm tepung gandum
Cara-cara :
1. Pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy.
2. Masukkan telur, pukul lagi.
3. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau.
4. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit.
5.Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
Basic Cheese Filling
Bahan-bahan(utk 25 tart) :
125gm cream cheese
75gm plain yogurt sejuk
110gm susu pekat (sila adjust rasa ikut sedap)
25-30gm cawan tepung jagung
2 table spoon jus sunkist (optional)
Cara-cara :
1.Campur cheese + yogurt + susu pekat dalam mixer. Mix until fluppy.
2.Masukkan tepung jagung and sunkist. Adjust kepekatan adunan.
3.Tutup adunan dgn kain muslin. Biarkan pada room temperature for 1 hour.
4.Pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes.
5.Sejukkan pada suhu bilik and then baru simpan dalam fridge 6 jam.
*******************************************************************************
Resepi asal (filling) :
BASIC CHEESE FILLING
SUMBER : Achik yaya
(utk 40-50 tart shell) - buat 1/4 bahagian sahaja untuk 1 adunan sweet pastry...
a.500gm cream cheese (1/4 adunan maknanya 125gm cheese)
b.300gm plain yogurt sejuk
c.susu pekat (sila adjust rasa ikut sedap)
d.1/2 cawan tepung jagung
e. 2 table spoon jus sunkist (optional)
Cara-cara :
1.campur bahan a/b/c dalam mixer. mix until fluppy.
2. campurkan tepung jagung and sunkist. adjust kepekatan
adunan. boleh guna tepung jagung up to 3/4 cup.
boleh omit sunkist sbb yogurt tu dah masam.
3. tutup adunan dgn kain muslin. biarkan pada room temperature for 1 hour.
4. pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes. sejuk kan at room temp and then baru simpan dalam fridge 6 hrs.
p/s : ni resepi yg achik dah alter so many times. pada yg mintak awal2 dulu. resepi sama aje. boleh add krimer 1/2 cup kalau suka. kalau nak buat utk makan sendiri, pls use philli cream cheese and nestle plain yogurt (tutup biru).
Sumber pastri : haz_amon
Sumber filling : Achir Yaya (forumers FNR)
Bahan untuk Sweet Pastry (25 biji) :-
125 gm mentega / margerin
60 gm gula aising / gula halus
1 biji telur (gred B saiz sederhana besar)
240 gm tepung gandum
Cara-cara :
1. Pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy.
2. Masukkan telur, pukul lagi.
3. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau.
4. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit.
5.Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
Basic Cheese Filling
Bahan-bahan(utk 25 tart) :
125gm cream cheese
75gm plain yogurt sejuk
110gm susu pekat (sila adjust rasa ikut sedap)
25-30gm cawan tepung jagung
2 table spoon jus sunkist (optional)
Cara-cara :
1.Campur cheese + yogurt + susu pekat dalam mixer. Mix until fluppy.
2.Masukkan tepung jagung and sunkist. Adjust kepekatan adunan.
3.Tutup adunan dgn kain muslin. Biarkan pada room temperature for 1 hour.
4.Pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes.
5.Sejukkan pada suhu bilik and then baru simpan dalam fridge 6 jam.
*******************************************************************************
Resepi asal (filling) :
BASIC CHEESE FILLING
SUMBER : Achik yaya
(utk 40-50 tart shell) - buat 1/4 bahagian sahaja untuk 1 adunan sweet pastry...
a.500gm cream cheese (1/4 adunan maknanya 125gm cheese)
b.300gm plain yogurt sejuk
c.susu pekat (sila adjust rasa ikut sedap)
d.1/2 cawan tepung jagung
e. 2 table spoon jus sunkist (optional)
Cara-cara :
1.campur bahan a/b/c dalam mixer. mix until fluppy.
2. campurkan tepung jagung and sunkist. adjust kepekatan
adunan. boleh guna tepung jagung up to 3/4 cup.
boleh omit sunkist sbb yogurt tu dah masam.
3. tutup adunan dgn kain muslin. biarkan pada room temperature for 1 hour.
4. pipekan dalam tart shell and bakar for abt 5 minutes. sejuk kan at room temp and then baru simpan dalam fridge 6 hrs.
p/s : ni resepi yg achik dah alter so many times. pada yg mintak awal2 dulu. resepi sama aje. boleh add krimer 1/2 cup kalau suka. kalau nak buat utk makan sendiri, pls use philli cream cheese and nestle plain yogurt (tutup biru).
Biskut Susu
Biskut Susu
Sumber : Merpati66
Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji ) :
250grm tepung jagung
200gm susu pekat manis
1 sudu baking powder
2 @ 3 sb butter /marjerin untuk uli tepung
perwarna -ikut suka
Cara-cara :
1. Gaulkan tepung + susu cair.
2. Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .
3. Bahagian doh kepada dua bahagian - satu letak warna merah or warna yang disukai
4. Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
** Biskut nie amat lembut dan cair di dalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk baru alihkan..
Sumber : Merpati66
Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji ) :
250grm tepung jagung
200gm susu pekat manis
1 sudu baking powder
2 @ 3 sb butter /marjerin untuk uli tepung
perwarna -ikut suka
Cara-cara :
1. Gaulkan tepung + susu cair.
2. Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .
3. Bahagian doh kepada dua bahagian - satu letak warna merah or warna yang disukai
4. Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
** Biskut nie amat lembut dan cair di dalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk baru alihkan..
Tuesday, 13 March 2012
Apam Polkadot
Apam Polkadot :
Sumber : Sheely Myresepi
Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium ) :
3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar @ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
Filling-blueberry @ strawberry@apa2 ikut citarasa
Pewarna
Cara-cara :
1. Pukul semua bahan dengan kelajuan maksima sehingga kembang.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
3. Masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag.
4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas setengah sahaja.
5. Letakkan filling secukupnya *nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
6. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.
Sumber : Sheely Myresepi
Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium ) :
3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar @ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
Filling-blueberry @ strawberry@apa2 ikut citarasa
Pewarna
Cara-cara :
1. Pukul semua bahan dengan kelajuan maksima sehingga kembang.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
3. Masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag.
4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas setengah sahaja.
5. Letakkan filling secukupnya *nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
6. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.
Biskut Koko Rangup
Biskut Koko Rangup
Sumber : Yani Myresepi
Bahan-bahan ( saiz acuan 21x8cm ) :
50g mentega tanpa garam
*70g tepung
*15g serbuk koko
*1/8 sk serbuk kulit kayu manis
*1/4 sk baking powder
*40g gula perang
*2 cubit garam
Cara-cara :
1. Potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper.
2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. 4. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
5. Bakar selama 25-30 minit.
6. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
Sumber : Yani Myresepi
Bahan-bahan ( saiz acuan 21x8cm ) :
50g mentega tanpa garam
*70g tepung
*15g serbuk koko
*1/8 sk serbuk kulit kayu manis
*1/4 sk baking powder
*40g gula perang
*2 cubit garam
Cara-cara :
1. Potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper.
2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. 4. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
5. Bakar selama 25-30 minit.
6. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
Kek Karamel
KEK KARAMEL
Sumber : Puan Munira Baharum
Bahan:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B)
Bhagian Atas:
1 tin susu cair
140gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
6 bj kuning telur
(C)
Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
* Campur telur, minyak & air - pukul hingga kembang.
* Masukkan gula, pukul lagi hingga kembang. Akhir sekali masukkan tepung, gaul rata.
(D)
Merinque:
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) - umairah x letak
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn berbuih2...nanti x jd karamelnye...
2. Masukkan (B) tadi dalam loyang gula hangus tadi.
3. Pukul bahan (C).
4. Pukul sampai bahan (D) smpai soft peak.
5. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. Bahgikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
7. Masukkan kedlm loyang tadi.
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila masak angkat & biarkan selama 10 minit kemudian terbalikkan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1 jam & makan sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari.
Sumber : Puan Munira Baharum
Bahan:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B)
Bhagian Atas:
1 tin susu cair
140gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
6 bj kuning telur
(C)
Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
* Campur telur, minyak & air - pukul hingga kembang.
* Masukkan gula, pukul lagi hingga kembang. Akhir sekali masukkan tepung, gaul rata.
(D)
Merinque:
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) - umairah x letak
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn berbuih2...nanti x jd karamelnye...
2. Masukkan (B) tadi dalam loyang gula hangus tadi.
3. Pukul bahan (C).
4. Pukul sampai bahan (D) smpai soft peak.
5. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. Bahgikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
7. Masukkan kedlm loyang tadi.
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila masak angkat & biarkan selama 10 minit kemudian terbalikkan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1 jam & makan sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari.
Subscribe to:
Posts (Atom)