Pages

Tuesday, 8 March 2011

Carrot Cake Cream Cheese Frosting

Carrot kek?? Apa ek rasa kek yang ada karot??
Haaa sebelum ni tertanya2, camna la rasa kek ni...jumpa resepi kek karot since form 4 lagi, tp tak pernah berani nak cuba, sbb tengok resepi ada nutmeg la, cinamon powder...walnut..camna ek rasanya....takut nak try, ada forumer kata, pi le beli slice kat SR dan rasa...

Pastu awal tahun ni(see berapa lama gap tu dari form 4)...beranikan diri cuba, then...then...the taste is so so great!!...tak sangka sesedap ni...hehe kalau tau dah lama buat...makan lak ngan topping cheese mmg superb mabeless...

Fedback dari my  family - sgt sedap, rasa carrot walnut...prune/kismis....mewahhh...mak myrah cakap, nanti raya buat kek ni 2 biji...kek coklat x yah buat dah....pastu akak pun berulang kali makan kek ni...BIL siap promote kat kawan dia cakap, kek ni dari sedap dari SR...hehe...cikgu2 sk SRI Muda dah banyak kali repeat order... kek ni dah jadi kek fev....bak kata forumers FNR, ni all favaurite time cake..oohh lupa lak, umyrah tak suka kalau kek ni topping cheese dia tebal..muak hehe..to kak wani, tenkiu sgt2 coz share this recipe...serius sedap sgt...luv it kak..

oklah panjang lak...ni resepinya...

CARROT CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING
sumber : syazwaniadnan

Bahan-bahan ( 9 inch ) :
1 1/4 cup minyak jagung (kalo darurat, myk masak pn blh)
4 biji telur gred B
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)
250 gm tepung high protein (tepung gandum pn ok)
1 tsp baking soda
1/4 tsp garam
1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka)
1 1/2 cup carrot yg telah disagat
1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
1 tbs susu pekat (utk moist - kalau xnak xpe)

Cream Cheese Frosting
120gm gula icing
250gm cream cheese
120gm unsalted butter (kalo xde unsalted, belasah je la)

Jom kita buat, jom!!:
Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
kemudian, masukkah bhn2 kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak.
bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
cream cheese frosting
masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam food processor (FP). guna blender pn ok. blend kan semua, dan sapukan di atas kek.
utk lebih sedap, chill kan semalaman.
note that frosting tu senang melt kalo letak kt luar lama2. so, bila btul2 nk makan baru bring out.
happy baking! ^__*

No comments:

Post a Comment