Pages

Wednesday, 27 June 2012

Kerutuk Daging


Kerutuk Daging
Sumber : Makyong

Bahan-bahan ( 5 orang )
500g daging
4 sudu besar rempah kerutuk
2 sudu cili giling - umyrah guna cili kisar
1/2 biji bawang besar -
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1/2 keping gula melaka/manisan - gula merah
2 sudu besar kerisik

[bahan tumis]
1/2 bawang besar - guna 2 biji
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih -3 ulas
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak - agak2 je

Cara-cara :
1.Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan. (next time umyrah akan rebuskan dulu supaya daging lembut).
2.Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
3.Panaskan minyak
4.Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
5.Kemudian masukkan campuran rempah tadi. Masak sehingga pecah minyak
6.Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
7.Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
8.Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment