Pages

Sunday, 24 June 2012

Tart Nenas 2

Tart Nenas
Sumber : Secubit Garam


250gm butter
2 1/2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi (k.nor guna windmill geeblend)
1 bj kuning telur
10gm tepung kastard                                 }
50gm tepung jagung                                  } ayak
470gm tepung gandum ~ utk tart gulung     }
**kalau terlembut, tambah sedikit tepung untuk buat tart bunga.

* kalau nak buat tart bunga kena tambahkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai dan tidak terlalu lembik.. jgn terlalu banyak ya nanti keras lak

jem nenas secukupnya

Hiasan:
1biji kuning telur
1 titik pewarna kuning
1 sudu air

Bancuh ketiga2 bahan ni hingga sebati.

Cara-cara :
1.Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
2.Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
3.Pukul lagi hingga sebati.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
5.Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
6.Bentukkan dan sapukan kuning telur.
7.Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment