Saturday, 16 April 2011
ROTI MARBLE COKLAT
Sedappnya roti ni...buat separuh adunan saja, buat time diet...so rasa2 skit je lah... dugaan...tp yg lain2 makan kejap ja habih...makan panas2 best!!
ROTI MARBLE COKLAT
Sumber : Onigiri
Bahan-bahan:
200 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
1 sudu besar butter atau marjerin
140 ml susu segar
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar serbuk koko dibancuh dengan sedikit air
Jom kita buat, jom!!:
1. Masukkan semua bahan kecuali serbuk koko, uli sampai tak melekat pada jari. kalau ade BM tekan On je.
2. Perap doh selama 40 minit. kemudian tumbuk-tumbukkan doh tadi, keluarkan angin.
3. Bahagi doh pada tiga bahagian. satu bahagian masukkan bacuhan koko tadi, kalau telembik buleh tambah sedikit tepung dan uli macam biasa. pastika adunan betul betul sebati ye. warna sekata untuk doh coklat tu.
4. Satukan doh yang baki tadi dan terap memanjang. letakkan doh coklat di tengah-tengah.
5. Tutupkan keseluruhan adunan tadi.
6. Potong tiga adunan dan anyam bentuk tocang.
7. Letak dlm sandwish loaf.
8. Biarkan naik dua kali ganda dan bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau hingga permukaan nya perang.
9. Siap dibakar dan sejukkan atas redai.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment