Saturday, 16 April 2011
ROTI BENGGALI
ROTI BENGGALI
Sumber : Sofinar
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
Bahan A
350g tepung roti
1 sudu besar shortening
secubit garam
Bahan B
120 - 160 ml air suam
1 sudu makan yis serbuk
2 sudu makan gula castor
Jom kita buat, jom!!:
1.Bahan B digaul bersama
2.Semua Bahan A digaul sebentar
3.Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
4.Perap hingga naik 2 kali ganda. kira2 30 - 40 minit
5.Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 hanagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
6.Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20-30 minit
7.Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment