Black Russian White Cake
Kek (guna resepi Death by Chocolate Cake) :
Sumber : mrsdayat
Bahan-bahan ( loyang 9" ) :
2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak(sy gune butter cair)
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila
Cara-cara :
1. Tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
4. Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik, last skali masukkan air panas..kacau sebati.
5. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree.
**Boleh juga kukus slame lebih kurang 1 jam.
Bahan Ganache dan Cheese :
Sumber : atiqah FNR
Ganache:
600g coklat masakan (guna beryls dark chocolate)
500g whipping cream (me guna fresh cream..up sama balance dgn coklat 600gm)
2sb glden syrup
Cara:
1.Panaskan whipping cream, masukkan coklat masakan dan golden syrup.
2.Kacau rata, tp jgn biarkan berbuih atau terdapat gelembung udara.
**untuk bagi coklat ni keras, sediakan awal sehari. Biarkan di luar, dan simpan didalam bekas. Biarkan ianya keras sendiri.
Filling cream cheese:
250 gm cream cheese
125 gm butter
60gm gula ising2sk nescafe (dibancuh dgn 3 sudu besar air panas)
500gm non diary whipping cream (pukul sehingga soft peak, di dalam bekas lain)
Cara:
1. Puku cream cheese, butter dan gula ising sehingga kembang.
2. Masukkan whipping cream yg telah dipukul, dan nescafe,kacau sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment