Pages

Wednesday, 14 March 2012

Toffee Caramel Cheese Cake

Toffee Caramel Cheese Cake
Sumber :Faizwan

Bahan base:
150 gm biskut marie
130 gm butter cair

Cara:
1- Campur semua bahan, tekan pada dasar loyang yang dialas dengan kertas minyak kemudian sejukkan.
**saya hanya gunakan potongan sponge kek sebagai base

Bahan Tofee:
40 gm almond nib
60 gm gula kastor

Cara:
1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.
2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.

Bahan Cheese :
200 gm cream cheese
20 gm gula kastor
8 gm gelatin
60 gm air
200 gm whipped cream (whisk dahulu)

Cara:
1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.
2-Dalam bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata.
3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.
4- Sejukkan dalam peti ais.

Topping Karamel:
1/2 cawan brown sugar
1 cawan anchor whipping
1 tsp butter

Cara:
1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik.

Hiasan:
100 gm walnut (imported) di tos dan cincang.

Cara:
1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment