KEK KARAMEL
Sumber : Puan Munira Baharum
Bahan:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B)
Bhagian Atas:
1 tin susu cair
140gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
6 bj kuning telur
(C)
Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
* Campur telur, minyak & air - pukul hingga kembang.
* Masukkan gula, pukul lagi hingga kembang. Akhir sekali masukkan tepung, gaul rata.
(D)
Merinque:
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) - umairah x letak
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn berbuih2...nanti x jd karamelnye...
2. Masukkan (B) tadi dalam loyang gula hangus tadi.
3. Pukul bahan (C).
4. Pukul sampai bahan (D) smpai soft peak.
5. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. Bahgikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
7. Masukkan kedlm loyang tadi.
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila masak angkat & biarkan selama 10 minit kemudian terbalikkan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1 jam & makan sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari.
No comments:
Post a Comment